The Makerreporter #75: ChatLicense: Een wegwijzer voor ouders en kinderen in de digitale wereld

Microlab Eindhoven
2 min readOct 13, 2023

In een wereld waar smartphones steeds vroeger hun intrede doen in het leven van kinderen, heeft ChatLicense een innovatieve oplossing gevonden. We spraken met Marjolein van Tilburg, de oprichter van ChatLicense, om meer te ontdekken over dit innovatieve platform voor ouders en kinderen.

“Wat is ChatLicense precies?” vroegen we. Marjolein legt uit: “Het is een app voor kinderen die voor het eerst hun eigen mobiele telefoon gaan gebruiken. Ouders staan vaak voor de uitdaging om hun kinderen uit te leggen hoe ze met deze apparaten moeten omgaan, omdat ze dat zelf vroeger niet hebben meegemaakt.” Voor kinderen die hun eerste mobiele telefoon krijgen, biedt de app realistische scenario’s om sociale vaardigheden te ontwikkelen, digitale identiteit te begrijpen en basisveiligheid online te leren. Het behandelt situaties zoals veilig online gaan en gedrag in groepschats. Na een jaar ervaring met smartphones richt het zich op onderwerpen waar tieners mee in aanraking kunnen komen zoals schadelijk schermgedrag, influencer-cultuur en oplichting. Het leert tieners deze situaties te herkennen en ermee om te gaan. Daarnaast biedt het ouderportaal inzicht in de vaardigheden die kinderen leren en geeft ouders toegang tot informatie over online veiligheidsthema’s en trends.

Maar ChatLicense stopt hier niet. Ze werken samen met experts van de Erasmus Universiteit om de effectiviteit van hun programma te evalueren en te verbeteren. Ze plannen ook uitbreidingen naar meer complexe thema’s naarmate kinderen ouder worden, zoals sexting en online gokken.

ChatLicense brengt niet alleen educatie, maar ook speelplezier met ChatCity. Marjolein legt uit: “ChatCity is als een bruisende virtuele stad. Het is als een speeltuin voor de digitale wereld, waar kinderen essentiële vaardigheden en kennis opdoen voor hun online avonturen. Door het gebruik van gamification en interactieve animaties laten we kinderen kritisch nadenken over hun online gedrag.” Door het behalen van bepaalde levels kunnen zij toegang tot een social media app verdienen. En zo bijvoorbeeld de download voor een social media app zoals Snapchat ‘vrij’ spelen.

ChatLicense is ook beschikbaar in het Engels en heeft al samenwerkingsverbanden met KPN en buitenlandse universiteiten. De ambitie is duidelijk: wereldwijde dekking om kinderen en ouders te helpen de digitale wereld te begrijpen.

Marjolein nodigt jullie uit om Chatlicense te ontdekken en samen met hen de digitale wereld veiliger en bewuster te maken. En voor de gelukkige genodigden, is er op 5 oktober een lanceringsfeest om te vieren dat de app live is gegaan!

Download de app via www.chatlicense.com/downloadapp

--

--