The Makerreporter #76: Dashboards.agency transformeert softwarebedrijven door verborgen kansen te vinden in data

Microlab Eindhoven
3 min readNov 9, 2023

Dashboards.agency, opgericht door Thomas Varenkamp, is een game-changer in de wereld van Software as a Service (SaaS)-bedrijven. Het biedt op maat gemaakte dashboards die verborgen groeikansen in data onthullen. “We helpen SaaS-bedrijven met op maat gemaakte dashboards om hun groeikansen bloot te leggen, van het identificeren van waardevolle klanten tot het bieden van strategische inzichten voor managementteams,” legt Thomas uit.

Voordat Thomas Dashboards.agency begon heeft hij 4 jaar in loondienst gewerkt. “Na mijn Master Business Information Management begon ik mijn carrière als data scientist. In deze rol heb ik organisaties geholpen in de gebiedsontwikkeling met data science. Denk bijvoorbeeld aan het voorspellen van verhuizingen binnen Nederland. Na 2 jaar heb ik de overstap gemaakt naar business consultancy, waar ik grote organisaties heb geholpen om meer uit data te halen. In mijn laatste rol leidde ik een data analytics team bij een grote bank.” Vertelt hij.

“Na mijn ervaring als datawetenschapper en business consultant, verlangde ik naar meer vrijheid en een grotere impact, vooral bij MKB-bedrijven,” vertelt Thomas. Zijn reis als ondernemer begon in november 2022, een periode die hij omschrijft als: “Officieel ondernemer zonder inkomsten, ofwel werkloos. Ik startte eerst met datastrategieën voor MKB-bedrijven, maar merkte al snel dat zij iets concreters nodig hadden.”

Deze realisatie leidde tot de oprichting van Dashboards.agency. Thomas legt uit: “Ik bouw data dashboards die belangrijke bedrijfsinformatie laten zien. Denk aan cijfers over financiën, productgebruik en klantgedrag. Ik kijk samen met het bedrijf welke cruciale inzichten zij missen en bouw maatwerk dashboards op hun data. Zonder lock-in betekent dat ze niet aan mij vastzitten. Ik bouw alles in hun omgeving zodat ze het zelf kunnen beheren. Uiteraard is het ook mogelijk om het beheer door mij te laten doen, maar die keuze laat ik bij de klant. “

Thomas vertelt hoe hij zijn niche vond: “Ik kwam erachter dat als ik mij richtte op één specifieke doelgroep, ik mijn bedrijf makkelijker kon opschalen. Vaak hebben dezelfde bedrijven behoefte aan dezelfde dashboards en kan ik sneller iets bouwen wat écht waarde voor hun heeft. Ik besloot me te richten op SaaS bedrijven aangezien zij veel data hebben.”

Een jaar na de start weet Thomas goed hoe data waarde heeft voor SaaS bedrijven. “Dat gaat verder dan wat grafieken. Ik help ze met het bepalen van de benodigde inzichten, bouw een dataplatform waar deze data samenkomen en bouw integraties met de tools die ze intern gebruiken. Hier heb ik een standaardproces voor ontwikkeld om zo snel en goed mogelijk te kunnen helpen.“ benadrukt hij.

Thomas sluit af met een open uitnodiging: “Of het nu om een kopje koffie gaat of een inhoudelijke discussie over data-analyse, ik deel graag mijn kennis en passie.” Geïnteresseerden kunnen hem vinden op de 11e verdieping aan een Dedicated Desk, of een bericht sturen via LinkedIn.

--

--