The Makerreporter #75: Een duik in de creatieve golven van Zeewaardig

Microlab Eindhoven
2 min readOct 5, 2023

In een wereld waar design en maatschappelijke impact elkaar ontmoeten, schittert Zeewaardig als een ware pionier. Dit baanbrekende ontwerpbureau heeft de kunst van design thinking en service design omarmd om complexe maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Onlangs hadden we het genoegen om met Maarten Somers, mede-eigenaar van Zeewaardig, in gesprek te gaan en te ontdekken wat hen drijft.

Circa tien jaar geleden begon het avontuur in Rotterdam met Bjørn als grondlegger. Later voegden Maarten en andere creatieve geesten zich bij dit dynamische team, dat zich niet alleen in Rotterdam, maar ook in Eindhoven vestigde. Service design, beter bekend als ontwerpend denken en doen in de wereld van Zeewaardig, vindt zijn oorsprong in productontwerp. Het draait allemaal om het doorbreken van vastgelopen vraagstukken, het ontdekken van nieuwe oplossingsmogelijkheden en het betrekken van de juiste mensen bij het co-creëren van oplossingen. Deze aanpak heeft zich binnen Zeewaardig ontwikkeld en wordt nu met succes ingezet om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

Een treffend voorbeeld van Zeewaardig’s werk is een boeiend project dat zij samen met de bibliotheek Helmond-De Peel hebben uitgevoerd. De bibliotheek wilde relevant blijven in de moderne wereld en wendde zich tot Zeewaardig voor hulp. Maarten legt uit: “Door actief in gesprek te gaan met de gemeenschap en het gebruik van onderzoekstools zoals visuele borden en interactieve sessies met diverse doelgroepen, hebben we niet alleen waardevolle inzichten verzameld, maar deze ook omgezet in nieuwe concepten en ideeën.”

“Laat je verbeelding de vrije loop, want daar ligt onze passie. We streven ernaar niet alleen oppervlakkig mooie ontwerpen en oplossingen te creëren, maar daadwerkelijk de wereld te veranderen,” deelt Maarten enthousiast. Hij voegt eraan toe: “Mijn persoonlijke passie is om de kracht van ontwerpend denken in te zetten als een instrument om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken en nieuwe perspectieven te bieden.”

Zeewaardig tijdens Dutch Design Week

Ben je geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en transformaties? Maarten nodigt je van harte uit om Zeewaardig te bezoeken in het Klokgebouw tijdens Dutch Design Week, die begint op zaterdag 21 oktober. Hier krijg je de kans om de Energietransitie-Toolbox te ontdekken en te leren hoe we abstracte ideeën over de energietransitie kunnen vertalen naar begrijpelijke concepten voor iedereen. De toolbox onthult hoe complexe keuzes met betrekking tot de energietransitie dichter bij het dagelijks leven van bewoners kunnen komen. Dit is een unieke kans om je nieuwsgierigheid te prikkelen en samen te werken aan een duurzame toekomst. Kom dus vooral een kijkje nemen!

--

--