The Makerreporter #76: FruitPunch: AI-Onderwijs met een missie

Microlab Eindhoven
2 min readNov 9, 2023

In de dynamische wereld van kunstmatige intelligentie (AI) staan we voor een uitdagende paradox: AI biedt ongekende mogelijkheden, maar blijft voor velen een complex en ontoegankelijk terrein. Tijdens een boeiend gesprek met Sako Arts, mede-oprichter van FruitPunch AI, wordt duidelijk hoe deze innovatieve organisatie hier verandering in wil brengen. FruitPunch onderscheidt zich niet alleen als educatie platform; het is een pionier in AI-onderwijs met een duidelijke missie.

Sako, die voorheen werkzaam was als AI Specialist in een software ontwikkelingsbedrijf, kwam al snel een kernprobleem op het spoor. Hij merkte op dat het ontwikkelen van een AI-model iets totaal anders is dan ervoor zorgen dat dit model naadloos integreert in bestaande software en up-to-date blijft. Deze vaardigheid gaat verder dan wat traditioneel onderwijs kan bieden. Sako legt uit: “Dit is kennis die je niet zomaar uit boeken of collegezalen haalt, maar vereist ook praktische ervaring.”

Deze realisatie leidde tot de oprichting van FruitPunch. FruitPunch heeft als missie AI in de praktijk te brengen en tegelijkertijd bij te dragen aan de Sustainable Development Goals (SDG) van de United Nations. Deze visie komt vooral tot uiting in de ‘AI for Good Challenges’ die FruitPunch organiseert.

Volgens Sako is de beste manier om te leren hoe je AI toepast, door het gewoon te doen. Deze filosofie ligt ten grondslag aan de ‘challenge-based learning’-aanpak van FruitPunch. In deze uitdagingen werken talentvolle individuen samen aan complexe problemen, direct gelinkt aan de SDGs.

Een voorbeeld van zo’n Challenge was het project met Zuid-Afrikaanse rangers die wildreservaten beschermen tegen stropers. Deelnemers ontwikkelden een AI-systeem dat rangers helpt bij het automatisch detecteren van stropers op thermische beelden, vastgelegd door drones die over Zuid-Afrikaanse wildreservaten vliegen. Het doel was om de rangers efficiënter te maken in het beschermen van bedreigde dieren door sneller op dreigingen te reageren.

“Wat FruitPunch onderscheidt, is niet alleen de aard van de uitdagingen die we aangaan”, legt Sako uit, “maar ook onze inzet om AI te gebruiken voor het welzijn van onze planeet. Wij willen mensen inspireren om de mogelijkheden van AI te benutten voor positieve veranderingen.”

Met al een indrukwekkende groei achter de rug, kijkt FruitPunch naar de toekomst met ambitieuze plannen. Sako deelt hun visie: “Ons doel is om wereldleider te worden in het opleiden van AI engineers in de praktijk terwijl we toewerken naar de SDGs, op deze manier willen we synoniem worden met AI for Good.”

Ben je in het bezit van een waardevolle dataset en zoek je een AI-model? Of heb je engineers die op zoek zijn naar AI-training? Aarzel dan niet om contact op te nemen met FruitPunch. Samen kunnen we de wereld een stukje beter maken met behulp van AI.

--

--