Maker reporter #60-Braintours Eindhoven

Microlab Eindhoven
3 min readJul 5, 2022

BRAINTOURS EINDHOVEN TOONT DE ONTWIKKELING VAN STRIJP-S

Als kwartiermaker voor wooncorporatie Sint Trudo werkte Sietske Aussems 15 jaar mee aan de herontwikkeling van Strijp-S. Na haar vertrek daar, wilde ze graag voor zichzelf beginnen. Het werd Braintours Eindhoven; een bedrijf dat rondleidingen verzorgt in Eindhoven, met name op de voormalige Philipsterreinen Strijp-T en Strijp-S, waar Microlab het startpunt is.

Sietske is een netwerker pur sang en vertegenwoordigt alles waar Strijp-S voor staat: ze is ondernemend, vlot en informeel. Begin dit jaar startte ze in Microlab met haar bedrijf Braintours Eindhoven dat rondleidingen en andere tours organiseert in de Brainportregio, maar vooral op de voormalige Philipsterreinen. Tijdens zo’n tour vertelt Sietske niet alleen het verhaal, maar neemt ze haar publiek mee voor een kijkje in de keuken en achter de schermen, want een gebied als Strijp-S moet je ervaren is haar overtuiging. “Daarom organiseer ik rondleidingen die gecombineerd kunnen worden met een leuke workshop, lunch, borrel of diner… eigenlijk is alles mogelijk.”

Sietske maakt rondleidingen graag op maat. En niet alleen organisaties en bedrijven kunnen bij haar terecht, ook particulieren zijn van harte welkom. Sietske: “Het leuke is dat Strijp-S een gebied is met een enorme geschiedenis. Philips heeft hier belangrijke uitvindingen gedaan en producten ontwikkeld zoals de radio en de röntgentechnologie. Veel van de gebouwen waar dat gebeurde staan er nog en kun je tijdens een tour bezoeken.”

Transformatie Strijp-s

“Maar de geschiedenis na het vertrek van Philips is minstens even interessant”, vindt Sietske, die enthousiast vertelt over de ontwikkelingen die Strijp-S de laatste twee decennia heeft doorgemaakt. Hoe het terrein van ‘Verboden Stad’ evolueerde tot ‘creatief en cultureel hart van Eindhoven’. De rondleidingen op Strijp-S zijn dan ook mede bedoeld om de plaatselijke hotspots en ondernemers meer bekendheid te geven. “Er zijn hier hippe winkels en gezellige horecazaken te vinden. Een deel van de oude fabrieken is verbouwd tot mooie lofts en creatieve werkplekken zoals Microlab. Strijp-S is een fantastisch voorbeeld van herbestemming en is zeker een bezoek waard”, betoogt Sietske. “Er is veel vraag naar rondleidingen op Strijp-S. Mensen willen graag meer weten over dit gebied en de bewoners en gebruikers. Het mooie is dat deelnemers aan die tour die transformatie meteen kunnen beleven door het bezoeken van de gebouwen. Ook kunnen ze tijdens zo’n tour deelnemen aan een of meerdere workshops, zodat ze de bijzondere plekken en activiteiten op Strijp-S zelf kunnen ervaren.”

Samenwerking en membertour

Sietske vraagt bedrijven en organisaties in Microlab om hun activiteiten bij haar kenbaar te maken, zodat ze die kan meenemen in de aanvragen die ze krijgt. Wie graag meedoet en via Braintours Eindhoven een leuke en/of zelf een leerzame workshop wil aanbieden, kan contact opnemen met Sietske! Van een demonstratie lassen tot een korte oefening in graffiti spuiten. Alles behoort tot de mogelijkheden.

Wil jij meer weten over de geschiedenis van Strijp-S en vind je het leuk om andere members te ontmoeten? Meld je dan aan voor de de membertour op 14 juli! Aanmelden kan door een WhatsApp te sturen naar de Community telefoon: +31 6 14609109.

--

--