The Makerreporter #84: Van droom naar design: James Architecture

Microlab Eindhoven
2 min readAug 13, 2024

--

Wat begon als een droom van twee jonge vrienden op het MBO, is uitgegroeid tot een succesvol architectenbureau dat onder andere appartementen complexen, vrijstaande woningen, basisscholen en industriegebouwen ontwerpt. Thomas en Dennis hebben bewezen dat je met passie en doorzettingsvermogen ver kunt komen.

Thomas en Dennis ontmoetten elkaar op hun 17e tijdens hun MBO bouwkunde-studies. Na het voltooien van hun universitaire opleidingen stonden ze voor de uitdaging van een moeilijke arbeidsmarkt. Beiden vonden tijdelijk werk naast hun vakgebied, maar bleven dromen van hun eigen architectenbureau. Ze begonnen met kleine projecten zoals het ontwerpen van verbouwingen en maakten vaak uitvoeringstekeningen voor bijvoorbeeld designtrappen en luifels. “We hebben ook gewoon dingen die we zelf getekend hebben, zelf gebouwd,” aldus Thomas. Hun doorzettingsvermogen en vakmanschap begonnen vruchten af te werpen, en al snel kwamen er grotere opdrachten binnen.

Het architectenbureau James draait om het creëren van unieke, op maat gemaakte ontwerpen die zowel esthetisch als functioneel zijn. Een van hun eerste succesverhalen was het ontwerp voor een transformatie van een bungalow uit de jaren ’80. Het huis kwam in meerdere designmagazines terecht. “Het verbaasde ons omdat hij met een heel klein budget gebouwd is.” herinnert Dennis zich. Dit succes trok de aandacht van mensen met grotere budgetten, die vroegen om soortgelijke projecten, maar dan met materialen van hogere kwaliteit en bouwkundige details met een hoogwaardiger afwerkingsniveau.

Bij James Architecture maken ze gebruik van geavanceerde software en zelf ontwikkelde digitale tools om snel en efficiënt verschillende ontwerpmogelijkheden te testen. Hierdoor kunnen ze klanten real-time door hun toekomstige gebouwen laten lopen.

Hun werk in onderwijshuisvesting heeft hen ook veel erkenning opgeleverd. “Voor scholen, die altijd openbare gebouwen zijn, wordt een prijsvraag uitgeschreven. Je moet dan je procesmatige vaardigheden, sociale skills en creativiteit laten zien om een opdracht te winnen.” vertelt Thomas. Het leuke is dus dat ze daarmee eigenlijk concurreren met de grote ontwerpbureaus. Met hun creatieve en duurzame ontwerpen hebben ze verschillende aanbestedingen gewonnen.

“We willen niet te veel groeien” zegt Dennis. “We willen juist de korte lijnen en intensieve betrokkenheid bij onze projecten behouden zodat we echt maatwerk kunnen leveren. Als je in een grote ontwerp organisatie zit verlies je te veel de verbinding met de gebruikers en de uitvoering. Dan voel je helemaal niet meer wat het betekent om te bouwen,” vult Thomas aan. Met een slim netwerk aan specialisten om zich heen kunnen ze goed concurreren met de markt.

Thomas en Dennis vinden de interacties met andere professionals uit andere vakgebieden bij Microlab erg waardevol. “Als iemand van de verdieping binnenwandelt, met je ontwerp meekijkt en vraagt, maar wat betekent dat dan? Dat gesprek zet je aan het denken en geeft frisse inzichten.” Deze spontane feedback en uitwisseling van ideeën zorgen voor de juiste focus.

--

--

Microlab Eindhoven
Microlab Eindhoven

Written by Microlab Eindhoven

The place for makers, creators and innovators.

No responses yet